MILLAINEN LAINA SOPII SINULLE?

Ennen lainahakemuksen laatimista, ensimmäiseksi luonnollisesti otetaan selvää siitä, mikä laina omiin tarkoitusperiin, juuri tässä vaiheessa sopii kaikkein parhaiten.

On selvää, että asiaan vaikuttavat useat eri tekijät ja näitä seikkoja onkin hyvä tarkastella monelta kantilta.

Internet on pullollaan erilaisia lainalaskureita, mutta peruskartoituksen voi ensin tehdä yksinkertaisesti vastaten muutamaan peruskysymykseen.

Lähdetään liikkeelle lainan käyttökohteesta ja tarkoituksesta. Oletko hakemassa lainaa opiskeluun, asunnon ostoon tai ehkä kodin sisustukseen. Onko edessä auton hankinta tai kenties hieman hintavammat korjaustoimet? Onko lainaa mietitty pitkään vai tarvitaanko rahoitusta johonkin yllättävään menoon?

 

Myös haluttu lainasumma on syytä tietää tarkalleen jo varhaisessa vaiheessa. Voiko summan kanssa joustaa vai vaatiiko kohde nimenomaan tarkkaan lasketun määrän? Lainatyyppejä on olemassa useita ja kunkin ominaisuuksia tarkasteltuaan, on helppoa muodostaa käsitys siitä, mikä palvelisi sinun tarpeitasi parhaiten.

 

Kulutusluotolla tarkoitetaan lainaa, jossa takaajia tai vakuutta ei tarvita yleensä lainkaan. Tämä onkin paras vaihtoehto pienimuotoisten hankintojen, lomamatkojen tai pienten remonttien rahoittamiseen, mutta  korkotaso on yleensä hieman asunto- tai autolainaa korkeampi. Lainaehdot, summat ja takaisinmaksuajat saattavat vaihdella paljonkin ja kulutusluottoa tarjoavatkin useat eri rahoitusyhtiöt, erilaisilla sopimuksilla. Myös pankista on mahdollista saada kulutusluottoa ja monet suosittelevatkin ensin oman pankin kanssa keskustelua, ennen tarjouksen hyväksymistä rahoitusyhtiöltä.

Luotonantaja selvittää hakijan luottohistorian ja takaisinmaksukyvyn ennen hyväksyvää lainapäätöstä. Tämän jälkeen kuluttaja saa lainasumman kokonaisuudessaan omalle tililleen ja takaisinmaksu alkaa sovituin ehdoin.

 

Joustoluotto puolestaan muistuttaa varsin paljon edellä esiteltyä kulutusluottoa, mutta erona mainittakoon, että kuluttaja itse saa joustoluoton myöntämisen jälkeen päättää, paljonko haluaa kerrallaan nostaa käytettäväksi myönnetystä summasta. Tämä luotto on yleensä myös niinikään vakuudeton ja sitä voit hakea eri rahoitusyhtiöiltä kuten myös pankeilta.

 

Pienlainassa lainasumma on nimensämukaisesti pienempi ja haku on usein mahdollista tehdä tekstiviestitse. Lainasumma voi olla niinkin pieni, kuin 50 euroa ja rahan saa tilille nopealla aikataululla. Myös takaisinmaksuaika on nopeampi, yleensä 7-30 arkipäivää. Pienlainan yleisempi nimitys on niin kutsuttu pikavippi ja lainaa myöntäviä yrityksiä onkin nykyisin verrattaen monta. Moni joutui aiemmin ongelmiin pikavippien kanssa ja rahoitusyhtiöitä syytettiin muun muassa holtittomasta luoton myöntämisestä ja kohtuuttomista koroista. Vuonna 2013 Suomeen tuli lakimuutos koskien pikavippejä ja pienimmille summille asetettiin muun muassa korkokatto.

 

Suuremmat lainasummat ovat niin kutsuttuja vakuudellisia lainoja ja näihin kuuluvat esimerkiksi auto- ja asuntolainat. Vakuuteen vaikuttavat haettava lainasumma sekä käyttötarkoitus. Asuntolainan vakuutena toimii yleensä tiettyyn summaan asti, kyseessä oleva asunto ja muina takausmuotoina käytetään usein valtion lisätakausta, säästöjä tai sijoituksia. Myös henkilövakuudet ovat suosittuja. Takaisimaksuaika saattaa olla kymmeniä vuosia.

 

Autolainoja on olemassa myös useita eri tyyppejä. Jotkus niistä vaativat vakuutta ja toiset irtoavat ilmankin. Lainaehtoihin vaikuttavat merkittävästi kyseessä olevan auton ikä, kunto sekä mahdollisen käsirahan suuruus. Tietysti myös luotonhakijan omat tulot tarkastetaan tässäkin yhteydessä. Useat autoliikkeet tarjoavat autolainoja, mutta myös pankeista ja rahoituslaitoksista on mahdollista saada luottoa auton hankintaan.

 

Yksi lainamuodoista on myös yrityslaina, jota koskevat omat, tarkkaan määritetyt käytännöt ja ehdot. Lainaa haetaan usein yrityksen perustamiskuluihin, uuden työntekijän palkkaamiseen tai laajennustoimenpiteisiin. Lainasummat vaihtelevat huomattavasti, mutta takaisinmaksuaika on usein henkilökohtaisia lainoja tiukempi. Myös yrityslainoja myöntävät useat eri tahot. Toisinaan yritykset käyttävät myös joukkorahoitusta, jossa tarvittavaa summaa haetaan useilta yksityisiltä sijoittajilta.

 

Tässä vaiheessa luotonhakijalle yleensä alkaa selvitä, mikä lainamuoto on hänen valintansa ja hakuprosessi voi alkaa!