Mistä hakea vakuudetonta lainaa?

Monet suomalaiset hakevat vakuudetonta lainaa rahoittaakseen erilaisia ostoksia ja hankintoja. Yleisimpiä vakuudettoman lainan käyttökohteita ovat esimerkiksi arjen ostokset ja erilaiset kodin ehostamisprojektit. Vakuudettoman lainan käyttökohde riippuu paljon lainattavasta summasta: satasen luotolla ostetaan todennäköisemmin kassillinen ruokaa kuin tarvikkeita esimerkiksi keittiöremonttiin, kun taas 5000 euron kulutusluotolla tuskin tehdään mitään heräteostoksia.

Vakuudetonta lainaa saa nykyään monesta paikasta, ja parhaimmillaan hyvinkin nopeasti. Nopeuden ja helpon hakemusprosessin myötä kuluttaja voi hakea lainaa jopa puhelimellaan minuuteissa, lainapäätöksen saapuessa viestin muodossa hetkessä.

Vakuudettomien lainojen markkinat ovat synnyttäneet myös monia niinsanottuja lainojen kilpailutuspalveluita. Ne ottavat hakijan henkilötiedot ja lainatoiveen ja kartoittavat markkinoiden lainatarjontaa lähettäen hakijalle listan tarjolla olevista lainoista ja luotoista korkotietoineen ja maksuaikatauluineen. Tunnetuimpia lainankilpailuttajia ovat mm. Lendo ja Etua.

Vakuudetonta lainaa voi hakea helposti netistä

Vakuudettoman lainan hakeminen on nykyään ällistyttävän helppoa, sillä rahaa voi hakea tililleen jopa kotisohvalta muutamissa minuuteissa. Jos haet pientä, muutaman sadan euron lainaa, et yleensä joudu edes lähettämään hakemusliitteitä, vaan pelkät henkilötiedot riittävät palkka- sekä menoarvioineen.

Yleensä yli 500 euron lainoja varten joudut toimittamaan myös skannauksen esimerkiksi palkkakuitistasi tai eläketodistuksestasi. Mitä suuremmat tasaiset tulot sinulla on, sitä todennäköisemmin saat lainaa. Osa-aikaisella työsopimuksella tai alle 1000 euron nettotuloilla voi olla hankalaa saada lainaa, ellei puhuta kalleimmista netin joustoluotoista.

Vakuudettomien nettilainojen kääntöpuolena usein korkeat korot ja kulut

Netin lainoissa piilee usein korkean koron riski. Lakimuutoksilla pyrittiin kitkemään yli 50 prosentin vuosikoron pikaluottoja, mutta lakiin jäi porsaanreikä joka mahdollistaa suurten joustoluottotilien avaamisen ja näistä koron kiskomisen. Niinsanottujen nettilainojen lainatyyppi on yleensä joustoluottotili, mikä tarkoittaa lainaa jonka lyhentämisen ei sovelleta staattista maksusuunnitelmaa, vaan jota lyhennetään kuukausierissä pikkuhiljaa kuten luottokorttilaskua. Idea on periaatteessa hyvä ja lainatuote on nimensä mukaisesti joustava, mutta jos kuukausikorko on useita prosentteja, kuukausierä ei välttämättä lyhennä itse lainapääomaa juurikaan.

Perinteinen pankkilainakin voi olla vakuudeton

Vaikka perinteisten kivijalkapankkien lainat ovat profiloituneet netin pikaluottoja kömpelömmiksi, niitäkin voi hakea nykyään melko kätevästi ilman vakuuksia. Monet pankit tarjoavat nykyään jopa ykköstuotteenaan niinsanottuja pikalainoja – pankkien lainojen korot ovat yleensä selvästi matalammat kuin pikavippiyritysten lainatuotteiden. Tämä tarkoittaa toki myös sitä, että pankin lainaa on vaikeampi saada, luottokriteerien ollessa tiukemmat.

Pankkilainaa kannattaa tiedustella oman pankin lisäksi myös muilta pankeilta. Lainatarjoukset voivat vaihdella rajusti vaikka rahasumma ja takaisinmaksuaika olisi sama, eri pankit soveltavat erilaisia luottotappioriskin kartoitusmalleja ja -kaavoja.

Vakuudetonta lainaa voi hätätilanteessa hakea myös kavereilta tai sukulaisilta

Vaikka kaverilta tai sukulaiselta lainaaminen voi olla kova paikka, se voi olla fiksuin veto erityisesti sellaiselle henkilölle, jonka henkilökohtainen taloustilanne ei mahdollista edullisemman pankkilainan hakemista. Kun lainaa hakee joltain lähipiirin henkilöltä, koroksi sovitaan yleensä hyvin pieni summa, tai sitä ei ole lainkaan.

Kaverilta lainaamisen kääntöpuolena on aina se, että velan maksamatta jättäminen voi ajaa vuosikymmentenkin mittaisen ystävyyssuhteen karille. Mieti siis aina todella tarkkaan, ennen kuin lainaat rahaa joltain sukulaiselta tai ystävältä. Pystytkö maksamaan lainan sovitussa aikataulussa? Onko tiedossa riskejä, jotka saattavat vaikuttaa maksukykyysi? Jos mielessäsi pyörii pienikin epäilys, on fiksumpaa jättää laina ottamatta ja kituuttaa säästäen kuin rikkoa vuosien mittainen ihmissuhde rahan takia. Vaikka se onkin klisee, ihmissuhteet ovat yleensä rahaa arvokkaampia.

Artikkeli kategoriassa