Mitä markkinat odottavat Ranskan vaaleilta?

Ranskan vaalit ovat puhuttaneet kuukausia ja viime sunnuntaina ihmiset ympäri maailmaa seurasivat tiukasti ensimmäisen kierroksen tuloksia. Jo muutenkin epävakaa tilanne Euroopan markkinoilla heilahtelee entistä enemmän, vaikka vaihtoehtoja Ranskan presidentiksi on jäljellä enää kaksi; EU-myönteinen keskustaliberaali Emmanuel Macron ja EU-erosta haaveileva oikeistopopulisti Marine Le Pen.

Voittajaa on vielä vaikea ennustaa, tosin kannatuskyselyiden mukaan Macron on ottamassa ennakkosuosikin paikan. Suosion ero oli äänien mukaan varsin pieni, sillä Macron vei 24,0% annetuista äänistä ja Le Pen 21,3%.

Mitä sitten on odotettavissa markkinoiden kannalta, oli voittaja kumpi tahansa? Ranskan vaalit ovat yksi vuoden tärkeimmistä tapahtumista niin markkinoiden kuin Euroopan tulevaisuuden kannalta, joten tässä hieman osviittaa siitä, mitä odotettavissa on.

Euron tilanne epävakaa

Mikäli Le Pen vie voiton toisella äänestyskierroksella 7. toukokuuta, Euroopan Unionin on syytä valmistautua siihen, että Ranska hylkää vähintään euron valuuttana, ellei koko EU-jäsenyyttään. Yhteisvaluutasta luopuminen on Le Penin mielestä keino lisätä Ranskan vientiä halvemman frangin ansiosta. Paluu vanhaan valuuttaan olisi tarkoitus käynnistää välittömästi, mikäli Le Pen valitaan.

Macron puolestaan kannattaa EU:ssa pysymistä ja elinkeinoelämän parantamista esimerkiksi julkisen sektorin supistamisella sekä eläkeiän nostolla. Markkinoiden reaktio nähtiin sunnuntain äänten laskemisen ja Macronin voiton jälkeen euron pienessä nousussa. Se oli kuitenkin vain väliaikainen hypähdys ja euron suurta nousua tuskin on odotettavissa, vaikka Macron veisikin lopullisen voiton presidenttikisassa.

Macronin voitto parempi Ranskan osakemarkkinoille

Macron sai eniten ääniä ensimmäisellä kierroksella, minkä vaikutukset olivat nähtävissä Ranskan pörssissä; The Guardian -lehden mukaan Ranskan osakemarkkinat kokivat korkeimman nousun yhdeksään vuoteen. Tämän uskottiin johtuvan puhtaasti siitä, että eurooppalaiset sijoittavat uskaltavat pistää rahansa likoon ranskalaisiin osakkeisiin, jos Macron valitaan maan johtajaksi.

Mikäli taas Le Pen voittaa vaalit, ero eurosta johtaa epävarmuuteen myös sijoittajien keskuudessa. Osakkeiden myyminen olisi hyvin todennäköistä, jolloin osakkaiden hinnatkin saattaisivat helposti romahtaa.

On tärkeää kuitenkin muistaa, ettei Le Pen voi yksin ajaa tavoitteitaan, vaan lisäksi päätösten hyväksymiseen tarvitaan myös parlamentin tuki. Tosin se ei lohduta epävakaassa tilanteessa vellovaa Eurooppaa juuri lainkaan.

Vaikutukset Suomeen

Entäpä sitten Suomen talous? Euroopan Unionin jäsenenä Suomi tulee saamaan osansa vaalien vaikutuksesta, mutta Le Pen olisi selvästi huonompi vaihtoehto Suomen kannalta. Ensinnäkin markkinoiden reaktiot voisivat vaikuttaa koko Euroopan investointeihin.

Lisäksi riskinä on Euroopan sisämarkkinoiden kärsiminen, sillä Le Pen vastustaa vahvasti Schengen-sopimusta sekä kansainvälisiä vapaakauppasopimuksia. Ymmärrettävästi Le Pen haluaa puolustaa oman maansa sisäistä politiikkaa, mutta vaikutukset näkyvät väistämättä Ranskan ulkopuolellakin.

Pahimmassa tapauksessa Le Penin voitto voi johtaa Ranskan eroamiseen EU:sta, mistä Iso-Britannia ja muut EU-erosta haaveilevat alueet toisaalta olisivat mielissään. Le Pen on kertonut haluavansa uudistaa Ranskan EU-sopimusta, mutta jos ei sopuun päästä, uhkana on Ranskan eroaminen. Hän haluaa muutoksia valuutan lisäksi myös rajojen valvonnassa, lainsäädännössä sekä talouspolitiikassa yleisesti.

Epävarmuus jatkuu vaalien jälkeenkin

Suuret muutokset tai mahdollinen EU-ero olisivat muille jäsenmaille kova isku. Kuten todettu, Le Pen ei kuitenkaan itse voisi päättää asiasta, vaan erosta olisi järjestettävä kansanäänestys Iso-Britannian malliin. Vaikka Le Pen siis voittaisikin vaalit, ei tavoitteiden toteutumista voida vielä taata.

Macronin voitto pitäisi Euroopan kasassa vielä toistaiseksi, mutta Ranskan vaalit ovat osoittaneet Unionin yhteistyön olevan heikolla tolalla, mikä osaltaan horjuttaa markkinoita ja vaikeuttaa taloudellisen tulevaisuuden ennustamista huomattavasti. Ei kuitenkaan vielä kannata luopua toivosta tai edes Ranskan pörssin osakkeista. Voittipa ehdokkaista kumpi tahansa, ei suunnitelmien toteutuminen ikinä ole pomminvarmaa.

Lähteet:

Ranskan vaalitulos näyttää suuntaa EU:lle

https://www.theguardian.com/business/live/2017/apr/24/euro-rallies-shares-market-france-election-macron-eurozone-business-live